První jízda na Fixie Dancelli

26.02.2010 17:15

Jelikož je kolo již delší dobu pojízdné, rozhodl sem se, že konečně udělám testovací jízdu.

Z důvodu nedostatku času po práci, sem se rozhodl tuto jízdu udělat po cestě do práce, alespoň jsem získal odhad jaká to je vlastně změna.

Ráno začalo jako každý den, budík zvoní za tmy, rychlá snídaně, husté kafe a kolem 5:30 již do sklepení s kolem na zádech. Vytahuji imbusy a přehazuji gripy z horáku na Dancelli, mimo to také osvětlení a hurá na to.

Vytáhnu ho před dům a trochu nervozně usedám do sedla. Začínám šlapat sem mile překvapeny jak to jde lehce, celou zimu jezdím na 2,4 plaštích a ted pologaluzky no paráda, avšak pořád mě zvyk nutí přestávat šlapat, ale pedály vám rychle připomenou na čem to sedíte. Blíží se první kopeček, vstávám do pedálu a sem na hoře, říkám si „ hmm to šlo lehce asi to nebude tak těžké a nebezpečné jak se říká“ sotva sem dokončil myšlenku čekal mě sjezd z kopce. A v tom to přišlo, na začatku kopce sem začal byt mírně nervozní, brzdil jsem pedály jak se jen dalo, ale vzhledem k náklonu kopce mě to pořád zrychlovalo, adrenalin se mi začal valit do žil dole prudká zatáčka a rovně zaparkované vozidla. Kurec co ted? Opírám se do pedálu abych zpomalil ze všech sil. Podařilo se, zpomalil jsem na tolik abych bezpečně sjel z vozovky na pěšinku ke schodům na úpatí svahu. Na chvíli sem se zastavil, nemohl sem tomu uvěřit, že takový malý sto metrový kopeček, který vás na normálním kole nechá naprosto chladným vás na fixie tolik napumpuje adrenalinem a dá vám tak zabrat. Slítnu schody, nasleduje rovinka, most, rovinka, železniční přejezd, dojezd do křižovatky. Takový normální dojezd do křižovatky je na tomto kole taky docela zážitek. Je to poměrně rychlý stroj a když se tak blížíte do křižovatky a vidíte jak tak po té hlavni jezdí všichni jak šílení, jen málo kdo těch padestát a vy se snažite to kolo zpomalit a vono nic a nic, už si řikáte kurde to bude bolet, tak už raději saháte po přední (nouzové) brzdě, uf jen tak tak. Průjezd přes cestu a opět rovinka, další křižovatka, ale tou profrčím, jelikož sem na hlavní, rovinka a další křižovakta, naštěstí nic nejede tak přidat a sem za ni ted už jen kopec. Opět si libuji jak to jde fajně, zase rovinka, maly sjezdík, rovinka a sem v práci.

Přiznám se nohy se mi třepaly jak kdybych ujel Tour de France, z nudné každodenní rutiny se vyklubal obrovský zážitek a vynikajíci posilovna, všechno to brždění nohami vám připomene že máte svaly o kterých ani nevíte.

A co na závěr? Kolo uspělo v testu, vznikla jen malá vůle na hlavovém složení, ale to si jen sedly ložiska, jinak žádný problém se nevyskytnul, je to perfektní svezení, a skvělý adrenalin i na cestách o kterých byste řekli že nestojí ani za zmínku, už se nedivím, že je to ve světě tak populární, všem to doporučuji minimálně si to zkusit.

Zpět